Museojuna-ajot Lahdessa

Lahdessa on järjestetty kesästä 2007 alkaen säännöllisiä museojuna-ajoja pääasiassa Heinolaan, mutta myös Loviisaan sekä Mukkulaan. Samanlaisia höyryjuna-ajoja järjesti Lahden kaupungin matkailutoimi 1980-luvulla Vesijärven sataman asemalta Heinolaan.

Lahden Topparoikka oli alkuun yksi ajojen järjestäjätahoja, sittemmin toiminta siirtyi Höyryllä Heinolaan (myöh. Museojunalla Heinolaan) -nimen alle. Topparoikalle jäi Rautiepäivän järjestäminen. Seudun useimmat museojuna-ajot toteutetaan aina yhteistyössä kulloisenkin liikennöitsijän kanssa.

Alkuun juna-ajot olivat osana Lahden Rautatiepäivä -tapahtumaa. Kesällä 2007 yhdistys järjesti tapahtuman vetonaulaksi Ukko-Pekka-höyryjunan. Tapahtumaan saapunut Ukko-Pekka oli ensimmäinen oikorataa pitkin kulkenut museojuna Helsingistä Lahteen ja Mytäjäisten varikolle. Mäntsälässä Ukko-Pekkaa oli vastaanottamassa valtaisa ihmisjoukko. Lahdessa yhdistys järjesti soittokunnan juhlistamaan historiallista museojunatapahtumaa, höyryjunan saapumista oikorataa pitkin Lahden varikolle.
Helsingin Sanomat ja paikallislehdet kirjoittivat museojunamatkasta ja Rautatiepäivästä.

Vuonna 2008 varikkoalueelle saatiin peräti kaksi eri höyryjunaa. Ukko-Pekka ajoi Helsingistä Lahteen ja Pikku-Jumbo Lahdesta Heinolaan ja takaisin.

Vuonna 2009 Heinolaan ajettiin kaksi loppuunmyytyä junaa. Kesän 2009 Rautatiepäivä oli viimeinen Rautatiepäivä Lahdessa, mutta jokakesäinen museojunaliikenne Lahdessa on jatkunut katkeamattomana aina tähän päivään asti. Viimeksi heinäkuussa 2022 Pikku-Jumbo ajoi Lahdesta Heinolaan 90 vuotta täyttävän rautatien kunniaksi.

Kaikki museojunamatkat on järjestetty talkoilla yksityishenkilöiden ja yhdistysten yhteistyönä. Lähes olematon pääoma on korvattu kymmenillä, lähes sadoilla talkootunneilla. Ajojen valmistelut ovat vaatineet paljon suunnittelutyötä, markkinointia ja tiedottamista.

Näin Museojunalla Heinolaan on vakiinnuttanut paikkansa alueen jokakesäisenä, hyvämaineisena matkailatuotteena, jotka alueen monet asukkaat tunnistavat. Museojunalla Heinola on vahva brändi Lahden seudulla.

Lisää aiheesta:
Museojunalla Heinolaan (virallinen sivusto)
Lahden matkailuvalttina kiskot 6.7.2014 (Lahen Lehti)
Lahti-Riihimäki-Lahti-Riihimäki-Lahti 19.11.2012 (Lahen Lehti)


Kuvasimme toukokuussa 2013 Ukko-Pekka-höyryveturin yleisöajon veturin keulaan kiinnitetyllä GoPro-kameralla. Paluumatka Mukkulan ratapihalta Lahden aseman kautta Salpausselän seisakkeelle.
Ukko-Pekalla Lahdessa 4.5.2013 (kesto 26:16)

Advertisement