Museojunanvaunu satamaan

Vaunu voisi olla esimerkiksi vanha (G-tunnuksellinen) umpitavaravaunu. Vaunu ei olisi pelkästään staattinen muistomerkki vaan sitä voitaisiin käyttää vaikkapa esiintymislavana sataman tapahtumissa tai muuna tilana.

Vaunu olisi konkreettinen muistutus Lahden kehitykseen vaikuttaneista seikoista kuten rannan teollisuudesta, itse satamasta ja sinne johtaneesta rautatiestä. Lisäksi puinen junanvaunu sopisi hyvin koko satama-alueen puuteollisuushistoriaan ja tavaravaunu tukisi myös ranta-alueen teollisuusrakennusten historiaa sekä niiden uudelleenkäyttöä.

Taustaa: Lahden kaupunki kehittyi rautatien, ja erityisesti Vesijärven rannan teollisuustoiminnan ja sataman ansiosta pahaisesta kylästä maakunnan keskukseksi. Vaikka satama ei alkujaan kylän alueella sijainnutkaan, oli sillä vaikutuksia kylän ja kauppalan kehitykseen sekä myöhemmin kaupungin.

Lahden sataman muodonmuutos alkoi 1990-luvun alussa teollisuustoiminnan loppuessa. Satama-alueen perusparannuksen ja maa(ilma)nkuulun Sibeliustalon myötä Lahdesta tuli vihdoin järvenrantakapunki. Kaupunkilaiset ottivat satama-alueen heti omakseen.

Tässä kehityksessä alueen teollisuushistoria on lähes hävinnyt. Vuonna 1994 oli purettu suojeltu rataosuus Jalkarannantieltä asemalle. Satamaradan palauttamiseen tähtäävä hanke käynnistyi tuolloin lahtelaisten rautatieharrastajien toimesta.

Lisää aiheesta:
Vaunu Vesijärven satamaan?
Pro Sibeliusrata
Museojunakaluston kunnostusta kesällä 2011 9.3.2014 (Lahen Lehti)

Advertisement