Rautatiekulttuuria

Lahtelaista rautatiekulttuuria eri muodoissa, visiot, ehdotukset ja käynnissä olevat hankkeet sekä henkilökohtaiset että yhteisöjen.

Rautateiden vaikutukset ovat olleet Lahdelle merkittäviä ja ovat edelleen. Silti rautateiden perintöä ja vaikutuksia ei ole huomioitu Lahdessa. Viimeisin rautatieperinteen
kun lahtelaisten rautatieharrastajien aikoinaan kunnostama liikuteltava muistomerkki höyryveturi ”Risto” siirtyi syksyllä 2020 Lohjalle.

Kaupungin vaakunassa esiintyvä tulta iskevä junanpyörä kuvaa liikettä ja dynaamisuutta. Olisiko ”Tulipyörälle” paikka kaupungin nimistössä, erityisesti nyt kun vaakunan käyttökin on vähentynyt modernin graafisen ilmeen tieltä. Satamasta on muodostunut lahtelaisten olohuone, mutta sen teollisuushistoria on pyyhitty lähes olemattomiin; vaatimaton tavarajunanvaunu rannassa olisi konkreettinen muistuma siitä, miten ja mistä kaupunki vaurastui.
Loviisan rautatie antoi itäisille kaupungin osille kaaravan muotonsa ja se elää kaduissa. Muuten merkit radasta ovat katoamassa, ratapenkka Askonkadulla ja Lotilassa ovat katoamassa. Ratapohja Lotilla on vielä jäljellä, ehkä sen voisi nimetä uudelleen.

Tarkoitus ei ole palata menneisyyteen vaan tuoda nykyisille ja tuleville lahtelaisille esille niitä seikkoja, mistä kaupunki kehittyi ja kasvoi.

Advertisement