Vierumäen asema

Asemarakennus talvella 2017.

Lahden rautatieharrastajat Topparoikka vuokrasi vuonna 2015 Heinolan radan varrelta Vierumäen aseman Versowood oy:ltä. Muun rautatieharrastamisen lisäksi yhdistyksen tehtäviin kuuluu aseman ylläpitö ja kunnostustyöt. Aseman pihapiiriin kuuluu asemarakennus, ratavartijantupa, sauna, maakellari, ulkovessa sekä ulkovarastoja. Aseman toinen puoli on yksityisasuntona.

Vierumäen asemarakennus on valmistunut vuonna 1932. Ratapiha on sorapohjainen, jossa on neljä läpi ajettavaa raidetta. Ykkösraiteella on säilytyksessä museojunakalustoa, jotka siirrettiin Lahden varikolta marraskuussa 2015 höyryjunan vetämänä.

Heinolan radalla on järjestetty 1980-luvulla ja vuodesta 2007 alkaen jokakesäisiä museojuna-ajoja ja asemalla järjestetään Vierumäen Rautatiepäivä.

Vuonna 2018 Topparoikan 30-vuotisjuhlien yhteydessä yhdistyksen jäsen lahjoitti alkuperäisen mallin mukaiset aseman ulkokyltit.

Keväällä 2019 uusittiin aseman makasiinin lastaussillan puuosat. Metalliosat ruostesuojattiin.

Kesällä 2019 aseman tasoristeyksen museaalinen valo- ja äänivaroituslaitos avattiin. Valot ovat nykystandardien mukaisesti ledit.

Lisää aiheesta:
Vierumäen asema (Topparoikka)

Etelä-Suomen Sanomat https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/07/10/vierumaen-asema-vuokrattiin-topparoikalle
Etelä-Suomen Sanomat https://www.ess.fi/uutiset/paijathame/2015/07/22/vierumaen-rautatieasema-heraa-eloon-uuden-vuokralaisen-myota–kuvat