Julkaisut

Artikkeleita ja juttuja

Kokoelma rautatieaiheisista artikkeleista, uutisista, julkaisuista ja dokumenttinäytöksistä sekä linkkejä rautatieaiheisille sivuille. Rautatieaiheisia artikkeleita ja linkkejä löytyy täältä.
Jutut ovat pääasiassa julkaistu Lahen Lehessä, Lahti-Seuran Hollolan Lahti -lehdessä, Lahden rautatieharrastajat Topparoikan Topparoikka-lehdessä ja Resiina-lehdessä.

Kirjat ja lehdet

Suomessa on julkaistu vuosien saatossa paljon laadukasta rautatiekirjallisuutta. Valtakunnallisesti tärkein harrastajien lehti on Resiina. Lahdessakin julkaistaan omaa Topparoikka-lehti-nimistä julkaisua.

Lahdesta julkaistiin karttakirja Lahden seutu kartoin huhtikuussa 2020. Kirja tarjoaa paljon myös rautatieharrastajalle. Lisäksi tulossa on Rautateiden Lahti -valokuvakirja. Kuvat ja toimitus Sauli Hirvonen. Arvioitu julkaisuajankohta 2021-22.

Resiina
Suomalaisharrastajien ykköslehti Resiina on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä ammattimaisesti tuotettu nelivärilehti. Sitä tekee toimituskunta, päätoimittajana on lahtelainen Jonne Seppänen.
Resiina-lehti

Topparoikka-lehti
Lahden rautatieharrastajien oma jäsenlehti Topparoikka ilmestyy lähes vuosittain. Lehteä tekee toimituskunta, päätoimittajana on Mika Helin. Topparoikka-lehden sivuilla on julkaistu pääkirjoitukset vuodesta 2005 lähtien sekä artikkeliluettelo.
Topparoikka-lehti

Muita lehtiä:
Rautatiesanomat julkaistiin vuoden 2007 Lahden rautatiepäivä-käsiohjelmaksi.
Rautatiesanomat (pdf)
Varikolla tapahtuu -lehti oli Pro Varikko -työryhmän tiedotuslehti, josta ilmestyi yksi numero. Lehti tehtiin Lahden kaupungin avustuksella. Lehden toimitti ja taittoi Sauli Hirvonen.
Varikolla tapahtuu (pdf)

Videoita

YouTube tarjoaa paljon erilaisia rautatieaiheisia videokanavia. Mm. Lahtiwoodin YouTube-kanavalla julkaistaan rautatieaiheisia videoita.
LW-kanava

Kuvia

Vaunut.org
Resiina-sivuston yhteydessä toimiva laajin rautatieharrastajien kuvagalleria.
Facebookissa on myös paljon rautatiekuville tarkoitettu sivuja ja ryhmiä kuten suomalainen Rautatieharrastus.
vaunut.org
Sauli Hirvosen kuvat (vaunut.org)

Facebook

Suosituimpia suomenkielisiä ryhmiä:
Rautatieharrastajat
Rautatieharrastus
Tasoristeysharrastajille ryhmä englanniksi:
Tasoristeyksiä / Railroad crossings kaikille avoin

Dokumenttiesityksiä

Kiskojen Viemää -näytökset
Elokuvateatteri Kino Iiriksessä Kiskojen Viemää -näytökset koostuvat rautatieaiheisista dokumenteistä ja lyhytelokuvista. Näytökset olivat alunperin osana Kinos-elokuvafestivaalin ohjelmistoa, sittemmin osana Nostalgiakinoa, jonka vetäjänä toimii nykyisin Jonne Seppänen.

Lisää aiheesta:
Kiskojen Viemää II – rautatieaiheisia lyhytfilmejä 23.10.2013
Kun kiskot eivät riitä 1.12.2012

Advertisement