Info

Sivuston taustaa

tulipyörä.fi on tammikuussa 2020 avautunut sivusto rautatiekulttuurin vaalimiseksi. ”Tulipyörä” viittaa Lahden kaupungin vaakunaan – tulta iskevään junanpyörään.

Olen lahtelainen rautatieharrastaja ja sivustolla keskityn pääasiassa lahtelaiseen rautatiekulttuuriin ja sen eri muotoihin. Esittelen erilaisia rautateihin liittyviä visioitani ja ehdotuksiani sekä hankkeita, joissa olen mukana työryhmän jäsenenä tai yhdistystoiminnan kautta. Lisäksi kerron pienoisrautatieharrastuksestani.

Kaikki sivun tekstit ovat kirjoittamiani ja kuvat ottamiani – ellen toisin mainitse. Tekstit olen pääasiassa koonnut tämän sivuston alle muilta verkkosivuilta, ja jatkossa keskitän rautatieaiheiset juttuni tulipyörä.fi-sivulle. Lisätietoa ylävalikossa Julkaisut.

Vuonna 2020 sivusto toimii myös epävirallisena Pietarin rautatie 150 vuotta -juhlavuoden tiedotuskanavana. Sivulta saa tietoa mm. lahtelaisten rautatieharrastajien ja yhdistysten järjestämistä juhlavuoden tapahtumista.

Rautatie- ja kotiseutuharrastaja

Toimin tällä hetkellä Lahden rautatieharrastajat Topparoikka ry:n puheenjohtajana, aiemmin olen toiminut yhdistyksen varapuheenjohtajana ja taloudenhoitajana. Olen ollut käynnistämässä erilaisia tapahtumia, mm. Rautatiepäivää ja Lahden seudun museojunamatkoja. Olen osallistunut museojunakaluston kunnostamiseen. Yhdistystoiminnan puitteissa olen ollut myös järjestämässä Kiskojen viemää -filminäytöksiä sekä muita tilaisuuksia, joissa olemme esitelleet Topparoikan toimintaa.

Muista hankkeista mainittakoon, Lahden satamaradan palauttamiseen tähtäävä Sibeliusrata sekä Pro Varikko, joka toimi Mytäjäisen veturivarikon puolesta. Näistä molemmista lisätietoa ylävalikossa kohdassa Paikat ja käsitteet > Mytäjäisten varikko.

Julkaisen valokuvakirjan Rautateiden Lahti vuonna 2020. Se on kolmas osa Lahti-valokuvakirjatrilogiaani.

Tasoristeyskuvia varten perustin Facebook-ryhmän Tasoristeyksiä / Railroad crossings. Ryhmään voi liittyä kuka tahansa Facebookiin rekisteröitynyt.

Vaikutan mm. Lahti-Seura ry:ssä, lisäksi sivustot Lahtiwood ja Lahen Lehti ovat tärkeitä vaikuttamiskanaviani.

Terveisin
Sauli Hirvonen

Yhteydenotot

sauli.hirvonen(at)gmail.com

Mediassa

Itä-Häme Vierumäen rautatieasema herää eloon uuden vuokralaisen myötä

ESS (2014)